Säkkijärvi-standaari valmistui keväällä 1965. Sitä myytiin ensi kerran kesällä 1965 Säkkijärvi-juhlilla Haminassa.
Standaarin suunnitteli taiteilija Ahti Hammar. Hän suunnitteli sen ”vaakunan” pohjalta, minkä taiteilija Ami Hauhio laati vuonna 1952 ilmestyneeseen Säkkijärvi kautta aikojen -teoksen kanteen.
Standaarin yläosan vasemman puolen kala- ja ruoriaihe kuvaavat, kuinka kalastuksella ja merenkululla oli tärkeä osuus Säkkijärven elinkeinoelämässä. Oikean puolen tähkäpää taas symbolisoi toista tärkeää elinkeinoa: maanviljelystä. Värit yläosassa ovat musta, valkoinen ja keltainen. Alaosan punaisella pohjalla on valkoisella kuvattuna Säkkijärven kirkko. Se taas kuvaa pitäjän hengellistä elämää pohjana kaikelle toiminnalle. Kielekkeissä olevat tupsut ovat valkoiset.
Kun olemassa olevan standaarin pohjalta luotiin Säkkijärven muistojen vaakuna, todettiin siinä olevan liikaa merkkejä. Uudistetun vaakunan pohjalta heraldikko Harri Rantanen valmisti uuden standaarin. Ensimmäinen erä valmistui 30.4.2008. Näin se oli esillä saman vuoden Säkkijärvi-juhlilla.

Standaarin selitys: vasen kenttä hopeaa ja siniseen aaltokoroilla katkoinen, jossa nouseva punainen ruori sekä kolme hopeista kalaa 2+1, evät punaiset. Oikea kenttä kultainen, missä on nouseva vihreä tähkä. Punaisessa alakentässä hopeinen kirkko. Kielekkeissä olevat tupsut ovat mustat.

Close Menu